27 november 2020

Duik in de geschiedenis met Watergate!

We duiken met het spel Watergate in de geschiedenis om het Watergateschandaal van 1972 opnieuw te beleven. Ik had zelf nog nooit van het Watergate schandaal gehoord. Ik ben dan ook 22 en ken de Amerikaanse geschiedenis alleen door wat in de boeken op de middelbare school is verteld.

Het Watergate schandaal wordt gezien als het grootste politieke schandaal in de Amerikaanse geschiedenis. Watergate is een gebouwencomplex met appartementen, kantoren en een hotel. Het complex was een teken van nieuwe ontwikkelingen in Washington. De stad zat op dat moment nog in de nasleep van de rassenrellen en de protesten tegen de oorlog in Vietnam.

Met het tweepersoonsspel Watergate heb ik een stukje geschiedenis mogen leren. De hele geschiedenis van het Watergate schandaal kun je vinden in het spelregelboekje. Echt een aanrader om dit door te lezen!

In het spel werk je tegen elkaar. De ene speler neemt de rol aan als eindredacteur van een krant en de andere speler speelt het hoofd van de regering van Nixon, de toenmalige president van Amerika.

Beiden heb je een ander doel; de eindredacteur moet bewijs en informanten regelen en koppelen aan Nixon, om zo te bewijzen dat hij corrupt is. Het hoofd van de regering van Nixon zorgt ervoor dat het bewijs wordt gedwarsboomd en wil natuurlijk dat de eindredacteur niet voldoende bewijs kan verzamelen.

Watergate-kaarten

Je speelt het spel in verschillende rondes en elke ronde heeft vaste fases. Als eindredacteur (deze rol heb ik gekozen) heb ik in de eerste ronde het initiatief; dat betekent dat ik vijf kaarten mag pakken. Nixon pakt er vier. Om de beurt kiezen we één kaart en voeren het waardegedeelte of actiegedeelte uit. Je moet er voor zorgen dat er bewijsfiches aan het einde van de ronde aan jouw kant van het onderzoekspoor liggen.

Aan het einde van de ronde leg ik mijn bewijsfiches open neer op het bewijsbord om zo verbindingen te leggen tussen informanten en Nixon en Nixon legt de bewijsfiches gesloten op het bewijsbord om zo mijn voortgang te dwarsbomen. Je speelt de rondes tot óf de regering van Nixon wint door vijf termijnschijven op zijn termijnkaart te plaatsen, óf de eindredacteur wint door twee informanten te hebben gekoppeld aan Nixon met behulp van de open bewijsfiches.

Ik ben meer het type dat houdt van bewijs verzamelen en speel dus graag de eindredacteur. Heb je nou altijd een slechterik willen spelen, dan kan dat dus ook. Zorg er dan voor dat Nixon wegkomt met zijn misdaden!

Krijg je al zin om de strijd aan te gaan? Bekijk Watergate dan hier.

We hebben ook uitleg over Watergate in een handige video!

Veel speelplezier!
Hendriëtte Wobbes – Sales en Communicatie